Derinin Kötü Huylu Tümörleri
Derinin genel olarak yaşam süresini etkilemeyecek tümörleri olabileceği gibi ilerleyen ve yaşam süresini azaltan tümörleri olabilir.
Derinin en sık rastlanan en iyi prognoza ( hastalığın seyri ) sahip kötü huylu tümörü Bazal Hücreli Kanser ( Basal Cell Ca ) dir. En sık günes bören bölgelerde ve açık ten rengine sahip kişilerde rastlanır. Burun iç bölgesi, göz kapağı içi ve ağız iç bölgesine ilerleyen tümör hızlı ilerleme gösterir hayatı tehlikeye atabilecek seviyeyye gelebilir. Ancak genel olarak ortaya çıktığı bölgede hafif kızarıklık iyileşmeyen kabuklanma, yara ve kabarıklık ile başlar. Birkaç yıl hafif gelişim gösterir. Tedavi edilmezse büyüme gösterir. Yüz bölgesi orta hatta bulunan tümörlerde nüks daha fazla olduğundan en az 5 mm. sağlam deri içerecek şekilde cerrahi olarak çıkarılmaları gerekir. Vücudun diğer bölgelerinde ise 3-4 mm. sağlam deri ile çıkarılması yeterli olabilmektedir. Bazal hücreli kanser deri yapısı ile direkt ilgili olduğundan başka bölgelerde de çıkma olasalığı daha fazladır. Bu nedenle vücudun her yerinin dikkatli gözlenmesi şüpheli olan lezyonların erken dönemde çıkarılması ve histopatolojik tetkikin yapılması gereklidir. Bazal hücreli kanser diğer kanser türlerinden çok farklıdır. Genel olarak metastaz ( uzak bölgelere yayılım ) yapmaz. Yalnız olduğu bölgede gelişim gösterir. Korkulacak bir kanser türü değildir.
Derinin yassı hücreli kanseri ( Squamoz Cell Ca ) daha çok güneş gören vücut bölgelerinde ultraviyole etkisiyle oluşan deri lezyonlarında gelişir. Radyasyon, arsenik gibi kimyasal maddeler, sigara, sürekli aynı yerde oluşan hasarlar ve papillomavirus yassı hücteli kanser oluşuna neden olabilir. Dünyanın çok Güneş alan bölgelerinde ve açık tenli kişilerde daha fazla görülür. Organ nakli yapılmış hastalar ve otoimmun hastalıklar gibi sürekli immunosupressiv ilaçlar alan kişilerde deri kanseri görülmesi bir çalışmaya göre 253 kat daha sık ve daha agrezivdir . Yassı hücreli kanser tabanı kızarık kabuklanma şeklinde başlar ve deride kabarıklıklar oluşturur. Tedavisi 2 cm ve daha küçük lezyonlar en az 3 mm normal deri ile birlikte çıkarılması yeterli olur.
Yağ bezlerinin, ter bezlerinin, derinin bağ dokusunun kanserleri, kaposi sarkomu, lenfoma ve metastatik deri tümörleri de derinin kötü huylu lezyonlarıdır.